LAS LOGO PRP LEADER EU SLO barvni Logo EKP SLO slogan
GrbLjubljana grb obcina IG GrbSkofljica GrbGrosuplje

PROJEKT PODRUŽNIČARJI GREMO NAPREJ PONOVNO V SKORAJ POLNEM TEKU (28. 4. 2021)

 
 Prvo fazo projekta so podružnične šole Osnovne šole Sostro skupaj s partnerji Vrtcem Pedenjped, enoto Janče, Turističnim društvom Besnica – Janče in Športnim društvom Janče izpeljale v celoti in več kot odlično. Izvedli so 41 delavnic povezanih z zelišči in naravi prijaznim obdelovanjem zeliščno- zelenjavnih gred (izobraževanje o permakulturi, šivanje vrečk za shranjevanje zelišč, ureditev ekovrtičkov, zasaditev zelišč in urejanje gred, sušenje na blagu, postavitev vrtne ute, postavitev kompostnika, izdelava napisov za zelišča, risanje zelišč, ogled zeliščnega vrta. Na poseben način so v šolo privabili starejše ljudi iz okolice svoje šole ter jih presenetili z različnimi zeliščnimi napitki in namazi ter kulturnim programom. Skupni dogodek vseh vključenih v projekt so bile igre brez meja. Starši in njihovi otroci so se v naključno izbranih skupinah pomerili v zabavnih igrah: obiranje jagod, leteči kostanji, sestavljanje vrtca in šole, jagodožerski mlin in igri za najmlajše otroke. Vsaka skupina se je preskusila v vseh štirih igrah. Vzdušje sodelujočih je bilo kljub vročemu soncu zelo zabavno in sproščujoče, polno energije za igranje in medsebojno sodelovanje, zato so bili zmagovalci prav vsi.

Le kje so ti prečudoviti časi? Vzela jih je epidemija in zato se je tudi izvedba 2. faze že drugič podaljšala, saj ni bilo moč izvesti začrtanih aktivnosti, ki se dogajajo za otroke, njihove starše, dedke in babice. V mesecu marcu so uspeli po podružničnih šolah izvesti delavnice sajenja sadnih dreves in grmičevja ter priprave smutijev, sokov, marmelad in seveda poskrbeti za urejenost ekovrtičkov.

V maju se bodo posvetili izdelavi lesenih zabojčkov, ki jih bodo potrebovali za nabiranje zelišč. Hkrati se bo uredilo tudi ostrešje gospodarskega poslopja pri PŠ Prežganje. Močno upamo, da bodo lahko izvedli tudi igre brez meja ter srečanje s starejšimi.

Projekt je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 34.749,03 €.


 
 delavnica za učitelje m  druženje s starejšimi m
 Igre brez meja m
 kompostnik m
 postavitev vrtne ute Jance m  ivanje m
 ureditev zeliščne grede Besnica m  IMG 0396 m